perjantai 19. helmikuuta 2010

Turkistarhaus lakkautettava!

Turkistarhauksen asemasta ja sen oikeutuksesta Suomessa puhuttiin tänään eduskuntatalon lisärakennuksessa järjestetetyssä keskustelutilaisuudessa.
Paikalla oli Anne Nieminen (Oikeutta Eläimille), Alexandra Cardenas (Animal Defenders International), Salla Tuomivaara (Animalia) ja Mari Puoskari (Vihreät). Keskustelua veti kansanedustaja Paavo Arhinmäki. Kansalaisinfon tapahtuman järjesti Oikeutta Eläimille -järjestö yhteistyössä kansanedustaja Paavo Arhinmäen kanssa.


Vihreän liiton varapuheenjohtaja Mari Puoskari ei säästellyt sanojaan: "Olen raivona ja järkyttynyt Suomen turkistarhauksesta".
Turkistarhaus nousi taas otsikoihin ja laajempaan keskusteluun viime keskiviikkona, jollon televisiossa julkaistiin uutta materiaalia suomalaisilta tarhoilta. Itse en nähnyt ohjelmaa, mutta se herätti voimakkaita reagtioita lähipiirissä. Silkkaa uteliaisuuttani lähdin tuulta ja tuiskua uhmaten turkistarhaustilaisuuteen.
Vakava asia
Keskustelutilaisuudessa oli paikalla noin kolmisenkymmentä eläintenoikeuksista kiinnostunutta ihmistä. Puhujat vuorotellen esittelivät kovia tosiasiota ja tiukkaa faktaa kotimaisilta turkistiloilta. Animalia näytti uudestaan A-Studiossa (17.2.2010) esitetyt kohuvideot suomalaisilta turkiseläintiloilta, jotka paljastivat suomalaisten turkiseläinten hoidossa olevan vakavia puutteita: http://www.tarhauskielto.fi/. Tunnelma alkoi vakavoitua.
Aivan järkyttävää! Tälläista kuvaa ei voi manipuloida, jos joku on epäillyt, se on aina aitoa. Sairaat, vammautuneet, kituvat ja kärsivät eläimet eivät voi olla feikkiä, eläin ei osaa esittää. Väkivallan muodot ovat turkistarhoillakin nähtävillä. Jo se henkilö, joka työskentelee turkistarhalla ja näkee eläimen tuskan ja ei ryhdy tarvittaviin toimenpiteisiin, pitäisi saada rikosvastuuseen laiminlyönnistä ja osasyyllisyydestä rikolliseen toimintaan.
Pientä edistystä sentään, että rangaistuksia eläinrääkkäyksistä ollaan koventamassa, muistutti joku puhujista.
Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila sai aiheestakin osakseen rankkaa arvostelua: Sikakohun jälkeen turkistarhaus on jo kolmas iso tapaus, ja Anttila on edelleen ihan pihalla, sivalti Vihreiden varapuheenjohtaja Mari Puoskari. "Anttila oli enemmän kiinnostunut turkisalan imagosta kuin turkiseläimistä", jatkoi kansanedustaja Paavo Arhinmäki.
Turkistarhojen lopettamisen kehitys on ollut Euroopassa nopeaa. Irlannissa, Tanskassa ja Hollannissa on lopetettu kettutarhaus. Israel on kieltänyt jopa turkisten turkiskaupan ja maahantuonnin. Samalla tavoin, kuin kissojen ja koirien turkisten tuonti Euroopan unioinin alueelle kiellettiin, tarhattujen turkisten tuonti voitaisiin tulevaisuudessa estää, toivottiin yleisesti.
Viiden vuoden siirtymällä tarhattomuuteen
Kansanedustaja Paavo Arhinmäki jätti tänään Eduskunnan puhemiehelle vetoomuksen turkistarhojen lakkauttamiseksi Suomessa. Samalla linjalla on Vihreä liitto. Kollektiivinen mielipide alkaa muuttua turkistarhavastaiseksi.
Ihminen on suurehko nisäkäs, joka biologisena olentona ei sanottavasti poikkea muista nisäkkäistä. Ihminen käyttää monia eläimiä hyväkseen, onko ihmislajilla oikeus tehdä mitä vaan muille lajeille, oli kansanedustaja Pentti Tiusasen (vas.) keskeinen viesti.
Turkistarhaus on epäeettinen, mutta laillinen elinkeino. Kuinka moni saa todellisuudessa elantonsa tarhaajana, kun maassamme on noin tuhat turkistarhaa. Varmaa lukua ei tiedetä, mutta työllistävä vaikutus jää vain noin 6 000-7 000 henkilöön.
Kansanedustajien mukaan valtion tulisi tulla tarhaajia vastaan ja uudelleenkouluttaa heitä. Viidessä vuodessa turkistarhauksen pitäisi olla historiaa, sanoi Arhinmäki. Kysyin, miksi viisi vuotta, sekin tuntuu liian pitkältä (vrt. digiaikaan siirryttiin vuodessa) Arhimäki muistutti poliittisen järjestelmän jähmeydestä ja prosessien kestämisestä.
Suomella on moraalinen velvollisuus lopettaa tämä eläinrääkkäys. Turkis ei ole ekologinen tuote, eikä siinä ole mitään luksusta. Turkisten todellinen hinta on pelokkaat, sairaat, vammautuneet ja kituvat eläimet. Kansainvälinen muotiteollisuus tulee myös aika pian ymmärtämään, mistä tässä "statussymbolissa" on kyse.
http://www.oikeuttaelaimille.net/
Väkivallattomuus tiedostavan elämäntavan tienviitoiksi Buddhan ohjein: "Eläminen rauhanomaisesti ja pyrkimys olla tappamatta tarkoituksellisesti pieniäkään eläimiä silloin kuin se on mahdollista".

Ei kommentteja: