keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Oh my god, Papa!

(Kiertävä)FACEBOOK-STATUS: Huomenna vietetäänkin sitten pikkuisten ja sievien pillujen päivää. Jos pidät tussuasi kauniina ja viehättävänä, niin lisää tämä statukseesi. Jos römpsäsi on aivan mahdoton sekametelisoppa, niin lisää tämä silti päivitykseesi.


Papa, tuo hirveä painajaisten peto, jokaisen naisen kauhistus! Kun tuon sihisevän pedon hetki lähestyy tarvitaan yli-inhimillisiä voimainponnistuksia ja sitkeyttä. Tässä ei kenenkään muiden kokemuksista ei ole apua, sillä jokaisen on siitä selvittävä omin voimin. Papakoe!!

Sukupolvienkaan saatoissa tämä testi ei ole muuttunut inhimillisemmäksi, vaan jokaisen naisen on käytävä papassa tasaisin välein. Papakokeesta ei ole naisilla tapana jutella keskenään, samaan tapaan kuin esimerkiksi hammaslääkäripelosta. Vaikka kyllä pitäisi!

Irtosolunäytteellä eli PAPA-kokeella tutkitaan kohdunkaulan limakalvoja. Suomessa useimmat kunnat kutsuvat 35 vuotta täyttäneet naiset viiden vuoden välein PAPA-kokeisiin. Solumuutosten varhainen toteaminen vähentää kuolleisuutta kohdunkaulan syöpään. Näyte otetaan kolmesta kohdasta: emättimestä, kohdunsuulta ja kohdunkaulakanavasta.

Papa-koe (engl. Pap smear, Papanikolaou test) on saanut nimensä kreikkalaisen lääkärin Georgios Papanikolaoun (1883–1962) mukaan, joka todisti ensimmäisenä, että kohdunkaulan syöpä voidaan diagnosoida emättimen kautta otettavalla irtosolunäytteellä (Wikipedia).



Pelon takia hoito voi jäädä kesken

Tein papakokeesta muutamia kyselyjä tuttavapiirissäni. Viidestä naisesta vain yksi sanoi papakokeen olevan läpihuutojuttu. Eniten koe herätti häpeän tunteita. Se, että mennään hoitopöydälle alapää paljaana ja paljastetaan intiimit alueet vieraalle, koetaan todella noloksi. Todellisuudessa lääkärit ja hoitajat ovat nähneet kaiken kokoisia ja näköisiä, ja sitä ei tarvitse hävetä. Näytteenotto on ammattilaisille päivittäistä rutiinia. Papakokeen otto ei varsinaisesti satu, mutta sitä pidetään erittäin kiusallisena.
Papakokeen tuloksissa menee nelisen viikoa. Jos vastauksissa havaitaan solumuutoksia, potilaaseen otetaan yhteyttä ja pyydetään lisätutkimuksiin
Noin viisikymppinen ystävättäreni jätti hoidon kesken, koska ei uskalla enää mennä jatkotutkimuksiin. Papa, jossa muutos havaittiin, tehtiin jo puolitoista vuotta sitten.
Varasin itselleni aikaa papaan. Kysyin hoitajalta, miten kokeeseen tulisi valmistautua, jos on hieman pelokas. Sairaanhoitaja neuvoi ottamaan etukäteen vahvaa buranaa, joka rentouttaa lihaksia.


Rohkeasti siis pedon kimppuun naiset! Papan otto kestää muutamia minuutteja ja OHI ON! Tämän kokeen takia ei kannata menettää yöuniaan ja pelätä kohdunkaulan syöpää. Mitä aiemmin mahdollisia solumuutoksia havaitaan, sitä nopeammin hoito voidaan aloittaa.

Ei kommentteja: