tiistai 17. marraskuuta 2009

Kaikki talteen!

NYT! Suomen työttömyysaste käy pahimmillaan 13–14 prosentissa 2010 (10.12.2009)

Vippikierre uhkaa kaataa maailmatalouden (1.12.2009)


Pulavuosina (n. 1930 -50 luvulla) 7 % väestöstä oli työttömiä, sama kuin nyt. Valtionvarainministeri Katainen väläyttää, että työttömyysprosentti saattaa kehittyä ensi talveen 2010 jopa 14 prosenttiin.
Laman oireet tekevät suomalaisita säästäväisiä. Kun elintaso alenee, eletään säästöliekillä. Viime lamassa elintarvikkeita säännösteltiin ja ruoka laitettiin kortille.

KORTTIANNOS
Kevyen työntekijän annos käsitti:
2 dl maitoa päivässä,
150 g voita kuukaudessa,
433 g lihaa kuukaudessa,
750 g sokeria kuukaudessa,
1 g sakariinia kuukaudessa,
500g saippuaa vuodessa,
4 tupakkaa laatikkoa kuukaudessa,
kahvia ja korviketta ei lainkaan.

Aiheena lama on taas ajankohtanen. Kouluruoasta säästetään ja leikkauksia tapahtuu monella sektorilla. Monessa perheessä tuleva joulu on mörkö, joka joudutaan elämään velaksi.

Ystäväni työskentelee pikavippifirmassa. Hänellä on tuore, eturivin näkymä kansalaisten rahan tarpeeseen. Sesonki alkaa pian, kun jouluna kallis raha käy kaupaksi. Kun normaalisti pikavippejä ottavat eläkeläiset, joulun aikaan vippejä otetaan joka ikäluokasta.

Sääli on sairautta, toteaa ystäväni ja on mielestäni juuri oikeassa. Kun vuoden mittaan eletään säästäväisesti, kuten luovutaan turhista shoppailuista, kahviloiden espressoista ja baari-illoista, rahaa riittää taatusti velattomaan jouluun.

Ei kommentteja: