keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Roskis-seminaari 11.11.2009


Jos omalle tontille kakkaat,
ei tule luoksesi rakkaat.
Jos vieraalle tontille kakkaat,
heti saapuvat luoksesi rakkaat.

(Uppo-Nallen kootut runot/Elina Karjalainen)

Pohjois-Haagan Yhteiskoululla pidettiin tänään Roskis-seminaari. Seminaari koski 25 000 asukkaan kaupunginosaa, mutta paikalla oli vain kourallinen osallistujia. Kolmentoista hengen porukka taisi koostua suurelta osalta kokoomuslaisista, jotka olivat tilaisuuden järjestäneet (ja ehkä nostavat kassastaan kokouspalkkion.)

Haagan kokoomuksen puheenjohtaja Antti Lanamäki piti pienen alustuksen, mutta puhe jäi valitettavan lyhyeksi ja pintapuoliseksi. Hän puhui roskaamisesta lähinnä lenkkeilijän kokemuksella. Lanamäki totesi, että koirat ovat alueella lisääntyneet räjähdysmäisesti, mutta roskikset eivät. Mistä lisää roskiksia? Puheenjohtaja tosin osoittautui aktiiviseksi, kun mainitsi keränneensä iltalenkkinsä varrelta 53 koirankakkapussia.

Lanamäen lyhyt puhe paljasti, ettei seminaariin eteen oltu taustatyötä tehty, ja perustiedot olivat todella puutteelliset. Kuulija olisi halunnut saada faktaa: Mistä tässä on seminaarissa kyse ja kenelle se on tarkoitettu sekä onko mahdollisuus vaikuttaa?

Puistovastaava Pekka Engblom myöntää, ettei toimistohommistaan ehdi jalkautua kaduille ja puistoihin, joten hänellä ei ole omakohtaista kokemusta roskisten nykytilanteesta. Edelleen Engblom pahoitteli, että roskisasiat on hallinnoitu Hesassa sekavasti ja se vaihtelee kaupunkialueittain. Roskikset kuuluu suurelta osin joko kaupungille, liikuntavirastolle, kiinteistöille tai liikennelaitokselle. Heillä on myös vastuu tyhjentämisestä ja huollosta. Helsingissä on 500 kilometriä puistokäytävää ja esimerkiksi talvella auraamaton piennar voi hieman asettaa rajoituksia roskisten tyhjentämiseen.

Roskisasiat ovat rempallaan, se ei jäänyt kenellekään epäselväksi. Koiranomistaja turhautuu roskiksien puuttuessa kantamaan kakkapussia useita kilometrejä takaisin kotiin. Jos sattuukin matkalla löytämään roskiksen, se on jo tupaten täynnä.

Todettiin, että valitus ja opetus ovat tänä päivänä utopiaa. Muutos lähtee korvien välistä. Yleinen siisteys ja viihtyvyys on kaikkien asia. Roskisten pitäisi olla houkuttelevia ja helppokäyttöisiä.

Syksyinen vinkki on lähteä taskulamppujen kanssa roskajahtiin. Jess!!

1 kommentti:

Tap Ten kirjoitti...

Kiitokset mielenkiintoisesta jutusta! Hyvä että kaupungin edustaja Engbom jalkautui kokoukseen, vaikkei siis ehdi jalkautua kaduille. (Hän tekee ilmeisesti etätöitä kotonaan jossain periferiassa, koska ei liiku Hesan kaduilla..?)