sunnuntai 16. maaliskuuta 2008

Tuku tuku lampaitani

Lammas on nyt ajankohtainen puheenaihe. Monessa kodissa näin pääsiäisen aikaan lampaanviulut on varattu jo hyvissä ajoin lihakauppiaalta. Lammas on myös perinteisesti juutalaisten uhriruoka, jota syötiin jo Jeesuksen aikaan juutalaisten pääsiäisenä.
Lammas on ihmiskunnan vanhin kotieläin. Sen merkitys on ollut aina suuri lihan ja villan tuottajana. Merinovillan epäeettisestä tuottamisesta nousi taannoin laaja eläinrääkkäyskohu. Erittäin hienoa merinovillaa kerättäessä, lampaiden takapuolen iho leikataan irti ilman puudutusta. Toimenpidettä on verrattu skalpeeraamiseen. Monet vaateyritykset ovat laittaneet merinovillaa sisältävät asusteet boikottiin.



Koti - ja tuotantoeläimet ovat suojaamattomia ja puolustuskyvyttömiä ihmislajin sisällä. Ihmisten ahneus on yksi syy eläinrääkkäykselle. Edesmenneen eläinsuojeluvalvoja Anja Eerikäisen työn ainoa päämäärä oli eläinten hyvinvoinnin lisääminen. Suorasanainen ja räväkkä nainen ei kuvia kumarrellut, vaan toimi aina oman velvollisuudentuntonsa valtuuttamana. Anja Eerikäinen vaikutti Suomessa lampaan rituaaliteurastusta koskevan lain muuttamiseen. Kurkkua ei elävältä eläimeltä saa leikata auki, vaikka se kuuluisi jonkin uskontokunnan rituaaleihin. Anja sai osoitettua, että se on eläinrääkkäystä eikä mikään uskonto voi tarkoittaa tällaisen hyväksymistä.


Eläinsuojelutyön suuri suomalainen Anja Eerikäinen toimi 40 vuotta eläinten parissa minimipalkalla. Työ oli muodostunut elämäntavaksi, jossa ei voinut tehdä eroa työpäivän ja muun ajan välillä. Anja Eerikäisen (1933-2002) kuolemasta tuli kuluneeksi helmikuussa kuusi vuotta.


Eläinsuojelulliset ongelmat eivät kuulu menneisyyteen, vaan ovat edelleenkin erittäin ajankohtainen aihe.

UUSI! Suomalaiset eläinrääkkääjät Virossa (19.3.2008)

Ei kommentteja: