sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Inner Child at Christmas

Joulu on lasten juhla. Monelle aikuiselle rakkaimmat joulumuistot koostuu lapsuuden kultaisista jouluista, tunnelmasta, lahjoista ja lauluista. Jo joulun odotus herkistää monet. Jouluvalmistelut aloitetaan hyvissä ajoin. Neljän adventin ajan kynttilät sytytetään tunnollisesti ja odotukset ovat korkealla. Ja paineet.

Åboa Vetus & Ars Nova museon nukkekodit kiinnostivat aikuisia.
Näyttely esillä 27.11.2015 - 10.4.2016
Joulu ja oikutteleva aikuinen

Ihminen kohtelee itse itseään koko elämänsä ajan kuten häntä on pikkulapsena kohdeltu, sanoo kuuluisa kasvattaja Alice Miller. Joulu on samanaikaisesti taivas ja helvetti. Aikuinen haluaisi taantua altruismiin, epäitsekkääksi lapseksi. Saada ja jakaa rakkautta varauksettomasti, ehdoitta, aivan kuten lapsena. Mutta sitten peliin puuttuu looginen ja järkevä aikuinen, laskelmoiva ja omaa etuaan ajatteleva kontrollifriikki. Ei näin! Rakkaudeton aikuinen ei sittenkään osaa tehdä itseään onnelliseksi, pahimmassa tapuksessa ei muitakaan. Avuton ja räpistelevä tietää tunteet todeksi, mutta jää avuttomaksi. Jouluja tulee, mutta samat riistiriidat saattavat toistua, jopa sukupolvilta toisille. Traditiotkaan eivät merkitse mitään, jos niitä tehdään hampaat irvessä ja verissäpäin.



Onko sisäistä lasta mahdollisuus auttaa?

Meissä jokaisessa aikuisessa asuu sisäinen lapsi. Emme ole ehkä saaneet elämämme aikana sitä huolenpitoa ja rakkautta, jota olisimme tarvinneet. Koko ikämme tiedostamme, että jokin on vinossa, mutta emme koskaan ehkä ymmärrä syytä. Yritämme ruokkia sisäistä lastamme kaikin tavoin, hyvittää itsellemme sitä mistä jäimme tai koimme jäävämme paitsi. Sydämen paikkaaminen voi olla raskasta kokopäivätyötä.
Voisimme ehkä luopua hetkeksi tärkeilystä, ylikontrolloinnista. Antaa anteeksi. Heittäytyä inspiraatioon, unelmointiin ja luovuuteen. Kuunnella sisäistä lasta ja leikkiä sen kanssa. Sallia ja hyväksyä lapsi itsessä. On suorastaan tuskallista olla sellaisen ihmisen kanssa, joka on jämähtänyt paikoilleen. Älä ole itsekään sellainen, vaan heittäydy virtaan. Eilinen oli eilistä, edellisvuodet menneitä. Olet nyt turvassa ja kaikki on hyvin. Lapset ovat luonnostaan kiinnostuneita monista asioista, muista - olet yksi heistä. Kun sinä voit hyvin, ympäristökin voi paremmin.

Oma nukkekotini on hieman vaiheessa. Ollut jo tovin.
Hyväksyn sen, ettei tämänkaltainen puuhastelu ole minun juttu.

Ei kommentteja: