lauantai 5. heinäkuuta 2025

Squid Game – Ihmiskunnan pudotuspeli

Squid Game ei ole pelkkä korealainen selviytymisviihde – se on synkkä, symbolinen peili nyky-yhteiskunnalle, jossa ihmisarvo, ihmisyys ja oikeudenmukaisuus ovat muuttuneet luksushyödykkeiksi.

Sarja ei kerro vain pelaajista, vaan meistä kaikista – köyhdytetyistä, eriarvoistetuista, velkaorjista. Se on ihmiskunnan pudotuspeli, jossa kyyninen eliitti seuraa kylmänä vierestä, kuinka ihmiset riistävät toisiltaan viimeisetkin rippeet ihmisarvosta.

Raha, velkaantuminen ja köyhdyttäminen – ohjattu kaaos Sarjan keskiössä ovat ihmiset, jotka on systemaattisesti ajettu nurkkaan: he ovat velkaantuneita, kontrolloituja ja toivottomia. Heidän yhteiskunnallinen asemansa on romutettu, ei sattumalta, vaan rakenteellisen sorron ja taloudellisen väkivallan seurauksena. Tämä ei ole pelkkää fiktiota: - Suomessakin yli 500 000 ihmistä on menettänyt luottotietonsa. - Monet elävät jatkuvassa taloudellisessa stressitilassa. - Työelämässä yksittäinen mielipide voi johtaa potkuihin. Vero- ja sosiaaliturvauudistukset kohdistuvat tottakai kannattamattomaan väestönosaan, joka nähdään tuottamattomana menoeränä. Nämä ihmiset eivät ole koneiston silmissä minkään arvoisia.

Velkavankeus. Velkojen pääoman ei ole tarkoituskaan lyhentyä. Velkojen maksamiseksi moni on joutunut turvautumaan uusiin lainoihin, jotka edelleen suurentavat pääomalainaa, kun lainanmaksuun tarkoitetut varat riittävät vain korkojen lyhennykseen

Verot, jotka lisääntyvät suhteettomasti pääomaan verrattuna, antaa suuremmat tulot valtiolle, jotka perustellaan tarkoilla selonteoilla (ilmastomuutoksen torjunnalla, puolustusmenoilla jne). Tämäkin syötti on nielty "yhteisen edun nimissä".

Ihmiskoe – miten köyhyys muokkaa mieltä Squid Game on metafora ihmiskokeesta, joka on jo käynnissä. Psykologia ja neurotiede tietävät, miten ihminen reagoi pitkittyneeseen köyhyyteen: - Stressi kaventaa ajattelua ja heikentää impulssikontrollia. - Ihminen alkaa hakea pikavoittoja, mielihyvää ja pakoa todellisuudesta. - Addiktiot, pelaaminen ja tuhoisa käytös yleistyvät. Kyse ei ole luonteenheikkoudesta, vaan selviytymisreaktiosta – köyhyys murtaa mielen, nakertaa itsetuntoa ja hävittää tulevaisuuden näkyvyyden. Se tekee ihmisestä pelinappulan, joka on valmis ottamaan riskin vaikka kuolemasta, koska vaihtoehtoja ei ole.

Suomessa itsemurhaluvut ovat karua kertomaa, samoin väkivaltarikosten huima kasvu. Sinusta tiedetään kaikki Pelin pelaajat muuttuvat numeroiksi. Samaa tapahtuu todellisuudessa: Kansalaisten kontrolli ja itsemääräys on viety äärimmilleen. Erinäiset rekisterit tietävät meistä jo lähes kaiken. Monet valtion ja kuntien sekä yksityiset toimijat (mm. pankit) kiristävät otetta.

Työttömyys on huippuluokkaa. Jotta kansalainen voi saada työttömyys- tai toimeentulotukea, hänen pitää vuodattaa koko elämänsä kasvottomalle viranomaistaholle, kuten Kelalle.

Työpaikoilla voit saada potkut puolikkaasta väärästä sanasta tai vaikka luottotiedottomuuden takia.

Vaivihkaa työterveydessä on otettu käyttöön PEth-testi, joka kertoo onko työntekijä käyttänyt edeltävinä viikkoina alkoholia ja kuinka paljon. Koholla ollut tulos on voinut johtaa esimerkiksi palkanmaksun lopettamiseen. Pahaa aavistamattoman työntekijän lomatissuttelu voi viedä työpaikan. Miten käytät lomasi, ei ole sekään enää yksityisasia.

Miten käytät sosiaalista mediaa, se vasta uhka onkin. Sananvapautta kavennetaan sitä tahtia, että parempi pysyä netissä hiljaa. Somealustoilla lauotut totuudet ovat aiheuttaneet monenlaista ongelmaa. Kaikista nettihauista ja toiminnoista jää myös muistijälki, joita viranomaiset voivat halutessaan tsekkailla.

Yksityisyydensuojaa on heikennetty rajusti, tämä merkinnee sitä, että ihmisen yksityiselämä kapenee kapenemistaan kontrollin myötä. Meillä tulisi olla oikeus elää omaa elämäämme haluamallamme tavalla.
Ei jäänyt epäselväksi, että sosiaaliturvatunnus on numero, mihin Squid Game "numeroilla" viitataan.


Vapaus ja riippumattomuus on voimakkaamman oikeus. Entä kuka edustaa tätä globaalia voimaa, joka vie viimeisetkin tuhkat pesästä.