Ilotulitemyynti alkoi tänään. Suomalaisten arvioidaan ostetavan tänäkin vuonna raketteja noin kymmenellä miljoonalla eurolla. Juhlatunnelmaa ja elämyksiä vuoden vaihtumiseen maksimoidaan taivaalle räjäytetyillä pommeilla.
Ilotulitituksia katsellessa ei voi välttyä ajatukselta, mitä tämä hetken kauneus maksaa ja kuka siinä on lopullisena maksumiehenä. Muutamat silmävauriot on pieni hinta rakettien todellisesta loppulaskusta.
Tiesittekö, että suurin osa ilotulitusvalmisteista tulee Kiinasta. Kiinalaiset, lähinnä nuoret ja lapset, työskentelevät hengenvaarallisissa olosuhteissa, jotta eurooppalaiset saavat nauttia uudenvuoden ilotulituksista.
Suomen Luonto valitsi ilotulitteen Vuoden 2009 turhakkeeksi. Olen asiasta enemmän kuin samaa mieltä.
Ehdotan, että Suomestä tehtäisiin kestävän kehityksen mallimaa ilotulitteiden suhteen ja ilotulitteet palautettaisiin suosiolla historiaan. Mitä isot edellä, niin pienet perässä: Kaupungin - ja kunnanjohtajat tekisivät päätöksen tulitteiden jättämisestä pois uuden vuoden juhlistaan. Ilotulitevapaa kunta palkittaisiin näyttävästi.
1 kommentti:
Syvempi mielihyvä- ja Roska päivässä-liikkeessä mennään on ryhdytty kestävän kehityksen juhlinnan kehittämiseen. Kun jättää uudenvuodenraketit pois, niistä säästyneen summan tai vaikka vain osan siitä voi lahjoittaa itse hyväksi näkemäänsä kohteeseen, ympäristön tuhoamisen sijaan voi tukea elämää, lähellä tai kaukana, ja saada tästä syvempää mielihyvää:)
Lähetä kommentti