perjantai 26. helmikuuta 2016

Maailman kallein raha kävi kylässä

Hopeamyntti kiinnosti laajasti.

10 miljoonan dollarin arvoinen kolikko oli ensimmäistä kertaa nähtävillä Euroopassa; Suomessa vain kahden päivän ajan The Flowing Hair 1794 -näyttelyssä Kansallismuseossa 25.-26.2.2016.

Kyseessä on vuonna 1794 lyöty Yhdysvaltain ensimmäinen hopeadollari.

Kolikko sai lyhyessä ajassa aikaan melkoisen mediahuomion, pöhinän ja liikutti ihmisvirtoja. Raha itsessään oli melko vaatimaton, mutta ehdottomasti näkemisen arvoinen. Once in a lifetime.

Raha jatkaa Helsingistä matkaansa kohti Tukholmaa, Osloa, Dublinia ja Lontoota, josta se palaa kotimaahansa Yhdysvaltoihin maaliskuun lopulla.


lauantai 20. helmikuuta 2016

Taide on aina provokaatio

Rockmaailman elävä legenda, kitaravirtuoosi ja suuri provokaattori Andy McCoy
esiintyi eilen bändinsä kanssa Varissuolla, Turussa.



*Taide on aina provokaatio -otsikko sisältää väittämän ja sisältää myös provokaation.

Vapaaehtoistoiminnalla ei pyöritetä hyvinvointiyhteiskuntaa

On hienoa, että vapaaehtoistoiminta leviää voimakkaasti monille sektoreille. Tavalliset ihmiset saavat osallistumisen kokemuksia ja tuntevat tekevänsä hyvää.

Suomessa toimiikin tuhansia ja taas tuhansia vapaaehtoistyöntekijöitä. Määrä kasvaa. Jopa työttömät velvoitetaan minimikorvausta vastaan kuukausiksi erilaisiin tukitöihin.

Vapaaehtoisista on luotu markkina. Palkattomaan työhön rekrytoidaan aivan kuten palkkatyöläisiä. Laatuvaatimukset alkaa jo hipoa sitä luokkaa, että tehtäviin tarvitaan ammattiosaamista tai edellytetään tietyn alan koulutusta. Taitavimmista ja koulutetuimmista käydään kovaa kilpailua.

Euromääräisen hyödyn laskeminen ei vaadi suurtakaan matikkapäätä. Joku voittaa puhdasta rahaa - ja rutkasti. Jos organisaatiossa toimii kymmeniä peräti satojakin ammattitaitoisia vapaaehtoisia tai "tukityöhön velvoitettuja", kuukausisäästöt on huomattavia, vuositasolla puhumattakaan.

Mitkä ovat todelliset kustannukset, jos tulevaisuudessa matalapalkka-aloilta häviää työpaikat ilmaistyöntekijöiden tieltä? Kun palkkoja ei makseta, ei siitä synny luonnollisesti verojakaan. Kuntatalous tarvitsee toimiakseen verotuloja, joita se edelleen käyttää julkispalveluiden tuottamiseen ja rahoittamiseen. Kun rahaa ei tule, ilmaiseksi teetetty työ nakertaa kaikkien hyvinvointia. Sahataan omaa oksaa.

Jos hyvinvointiyhteiskunta halutaan säilyttää, verorahaa tarvitaan. Suomea ei nosteta lamasta vapaaehtoistoiminnalla. Kaikesta työstä ja osaamisesta pitää maksaa työehtosopimuksen mukainen palkka, jotta raha saadaan reilusti kiertoon.

Tämä kirjoitus julkaistiin Turun Sanomissa 25.2.2016

lauantai 6. helmikuuta 2016

Kun elämä tuntuu

Kuuluuko elämän tuntua? Miltä se sitten tuntuu?

Omasta näkökulmasta katsottuna koen olevani keskimääräistä aloitekykyisempi persoona. Tämä on suuri siunaus, mutta myös suuri taakka. Innostun monenlaisista asioista helposti ja koitan innostaa muitakin. Ensimmäinen virhe. Otetaanpas takaisin. Huomaan toistavani vastapuolelta teemaa "mä en ole tässä mukana niin kuin sinä". Eli jarrutus ja liinat kiinni. Koska olen itse sitoutunut ja lojaali, odotan helposti vastapuolelta samaa. Toinen virhe on kertoa blogissa näinkin henkilökohtaisia asioita, joten otetaanpas jälleen takaisin. Ehkäpä muillakin on samankaltaisia haasteita tai oppeja elettävänään, joten tietää mistä puhun. Vähiten pettyy kuitenkin se, joka asettaa odotuksia VAIN itselleen.

Kyllähän se sattuu, kun jotkut ihmissuhteet hiipuvat yhteisten intressien puuttuessa, mutta irrottautuminen vapauttaa kulkemaan eteenpäin.

Elämä, jota eletään, tuntuu. Elämä, joka jätetään käyttämättä, ei tunnu. Ei ole mitään syytä olla haastamatta itseään. Mukavuusalueelle on moni kuollut.