tiistai 2. maaliskuuta 2010

EU- BIOTIIKKAA Kuumottava pottu

EU-komissio hyväksyy geenimuunnellun Amflora-perunan viljelyn unionin alueella. Suomessa aletaan viljellä perunaa jo ensi vuonna, aluksi tosin koepalstalla.
Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila vakuutteli juuri tulleissa uutisissa, ettei tämä peruna päädy pöytään ja se kasvatetaan ihan erillään muista. Voi hyvät hyssykät, eikö tässä ajatella taas nenää pidemmälle.

Kun geenimuunneltua perunaa käytetään rehuksi tai liiman tuotantoon, tai mihin tahansa, sen jäämiä/osia jää väkisinkin maaperään ja levittyy siellä. Millaisia seurauksia muuntogeenillä on lähiympäristön muille organismeille ravintoketjussa.

Mitä eläimiä tällä gm-perunasta tehdystä rehulla syötetään? Gm-perunoilla todetaan jo nyt olevan immuunijärjestelmää vaurioittava vaikutus. Kun eläimille tulee vaarallisia terveysvaikutuksia, onko meidän terveellistä käyttää näiden eläinten tuotteita, kuten maitoa ja lihaa, eikö muuntogeeni siirry myös sitä kautta ihmiseen?

Kukaan ei todellisuudessa tiedä, miten muuntogeeni käyttäytyy missäkin organismissa ja solussa.

Samaan vetoon uutisissa haastatellaan asiantuntijaa, joka vakuuttaa, että kyseinen Amflora-laji on täysin turvallinen. Paitsi, että voi olla vastustuskykyinen antibiooteille, lisäsi "asiantuntija". Voi hyvät hyssykät, taas! Miten yksikään asiantuntija voi oikeasti tietää geenisiirtotekniikasta pitkällä aika välillä, koska geenihän saattaa olla hyvinkin arvaamaton päästessään vieraaseen ympäristöön. Antibioottiresistenssiä koodaavan geenin levittäminen väestön normaaliflooraan on VAKAVA TERVEYSRISKI!

Kuka tietää mitä geeninsiirto todella on ja mitä vaarallisia epidemioita geenin muljauksista voi koitua, ja entä kuinka suunnitelmallista "täsmähoitoa" tämä gm-biotekniikka todella on?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Eivät ne itse geenit mihinkään siirry muuten kuin luonnollisen lisääntymisen tai jossain poikkeustapauksissa ehkä retroviruksiin. Ei ole vaaraa että geenejä siirtyisi muuhun eliökuntaan.

Luonnollinen lisääntyminen on vaara jos ei huolehdita siitä ettei gm-eliö siirry vahingossa luontoon. Silloinhan se homma ei ole enää hallinnassa ja voi olla vaaraksi ekosysteemille jos ei etukäteen huolehdita siitä, että gm-eliö ei kertakaikkiaan tule toimeen luonnossa ilman ihmistä tai varmisteta että geenimuunnos on ympäristölleen vaaraton.

Gm-eliön proteiinit ne lähinnä ovat ongelma jos niitä kertyy haitallisesti ekosysteemiin. Tätä tietenkin testataan laboratorioissa ennen kenttäkokeita, mutta silti valtion pitää olla tarkkana että yritykset ovat hoitaneet vastuunsa. Gm-eliöiden kaikkinainen vastustaminen ei ole nykypäivänä realismia eikä pelkkä vastustaminen välttämättä edistä vastuullista toimintaa, joten enin mitä voidaan odottaa, on lupien myöntäminen vain tiukan seulan läpikäyneille vastuullisille toimijoille.

Geenien ja proteiinien suhde on vähän kuin Toyotan auton ja Toyotan tehtaan suhde. Toyotassa voi ilmetä ongelmia jos tehtaan valmistusprosessi on jotenkin ^ceestä mutta ne ongelmat eivät tartu muihin autoihin eivätkä ne ongelmat rikki menneiden autojen ohjekirjaa rukkaamalla ratkea.