torstai 12. marraskuuta 2009

Sikailua - Suomi jättää vanhukset rokottamatta

Sikainfuenssa on levinnyt epidemiaksi koko maahan. Sairastuneita on jo kymmeniätuhansia. Kuolemantapauksia on tällä hetkellä seitsemän. Rokostusjärjestelyistä on päätetty valtioneuvoksen asetuksella. Riskiryhmiin kuuluvat rokotettiin ensimmäiseksi, joihin terveet yli 64 -vuotiaat eivät kuulu.

Ystäväni vei 83- vuotiaan isänsä eilen Varsinais-Suomessa terveyskeskukseen saamaan rokotetta. Keuhkoahtaumatautikaan ei ollut riittävä peruste rokotteen saamiselle, joten heidät käännytettiin ovelta pois.

"Isä kiitti vaan nöyrästi terveydenhoitajaa ja oli pahoillaan, että ollaan viety hänen työaikaansa", sanoo ystäväni.

"17 -vuotiaana isä kyllä kelpasi sotaan, kun hänet määrättiin armeijaan. Kukaan ei silloin kysellyt, mihin riskiryhmään kuului. Vaikka riskit olivat kovat, isänmaan puolesta moni menetti henkensä".

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on Suomen puolustusvoimien ylipäällikkö. Hänen tulisi määrätä kaikki vanhukset rokotettavaksi. Nämä arvokkaat vanhukset, jotka ovat taistelleet meille henkensä kaupalla itsenäisyyden ja rakentaneet tämän maan. Sotaveteraanit ovat kunniakansalaisiamme.

Vanhusten arvostaminen tuntuu olevan valtakunnan tasolla vaikeaa. Vanhus on menoerä ja tuottamaton koneiston osa, jota ei edes evakoida uppoavasta laivasta. No, eipä kulu aikaakaan, kun hallitus vanhenee ja julkishallinnon virkaatekevät makoilee seniileinä vaipoissaan. Kukaan ei enää silloin kysele, "kuka vierelles jää".

Poikkeus vahvistaa tässäkin säännön, kun neljä espoolaista nuorta miestä perusti yrityksen, jonka kohderyhmänä on juuri vanhukset.

Vanhusten tarinoita kerätään nyt talteen. Uusi palvelu netissä on Epooq, joka on tarkoitettu elämänkokemusten taltioimiseen ja jakamiseen. Sivuilla pääsee muistelemaan, kertomaan elämäntarinaa ja jakamaan kokemuksiasi toisten käyttäjien kanssa.

Nettifoorumilla voi luvan kanssa muistella vanhoja, iloja ja suruja. Onneksi meillä Suomessa on osaavat ikäihmiset, jotka liikkuvat nettisaiteilla kuin kalat vedessä. Näillä sivustoilla kunnioitetaan hyvää vanhuutta, iän tuomaa kokemusta ja elämänviisautta. Menkää katsomaan!!

Ei kommentteja: