Tuskin maltan päästä lukemaan näitä odotettuja uutuuskirjoja. Lukemisiin!!
lauantai 30. lokakuuta 2010
Kirjamessuilla
Tunnisteet:
astrobiologi,
Helsinki,
kirjallisuus,
lisä-aineet,
solidaarisuus,
terveys
Varjomessuilla
Tunnisteet:
Helsinki,
Pentti Linkola,
Rauhanasema
torstai 28. lokakuuta 2010
Musiikki vanhin voitehista
Sokea kiinalainen katusoittaja
Musiikkia on käytetty terapeuttisesti Egyptissä jo 4500 vuotta sitten. Myös raamatussa kerrotaan, miten David paransi Saulin kanteleen sävelillä (1. Sam. 16:23). Alkuperäiskansojen tiedetään käyttäneen musiikkia parantamiseen. Musiikilla lisätään nykypäivänäkin todistetusti hyvinvointia ja harmoniaa.
Resonoi ominaistaajuuteen
Olin lokakuun alussa Äitimaa Messuilla Tampereella kuuntelemassa virolaisen kirjailija ja elokuvaohjaaja Jüri Linan luentoa aiheesta "Mielen magiaa arkielämässämme - veteen vaikuttaminen värähtelyiden ja musiikin avulla". Lina kertoi hämmästyttäviä asioita musiikin parantavista vaikutuksista ja hyvinvointia lisäävistä tekijöistä.
Lina muistelee neuvostomiehityksen aikaan, kun virolaisilta kiellettiin klassinen musiikki ja kaunokirjallisuus. Löydetyt levyt ja kirjat takavarikoitiin ja poltettiin.
Musiikin parantava voima löytyy sen harmoniasta, kiteytti Lina.
- Ei ole samantekevää mitä musiikkia kuuntelemme. Musiikin värähtely harmonisoi ja resonoi kehossa kudokselle ominaiseen värähtelytaajuuteen palauttaen sen normaaliksi ja poistaen siten vaivan. Nykyajan viihdemusiikki ei useinkaan täytä vaatimuksia, siksi on oleellista, että musiikki on luonnonsävelasteikon mukaista, ei tasatahtista, niin kuin se nykyisin enimmäkseen on.
- Nykymusiikkia ja radion tarjontaa pitäisi välttää, koska se aiheuttaa epäharmoniaa ja siitä tulee vain paha olo, varoitteli Lina.
Kuulostele mitä rytmiä milloinkin tarvitset
Musiikkia voi suoraan kokeilla omiin tarpeisiin tai vaivoihin. Kehon jokaisella kudoksella ja elimellä on oma ominaisuustaajuutensa, johon musiikki resonoi, näin sen vaivat ulottuvat lihas- ja muihin kudoksiin, adrenaliinin ja muiden hormonien tuotantoon.
Itselleni on muodostunut erittäin rakkaaksi Vivaldin Neljää vuodenaikaa. 1700 -luvun musiikki on yli kymmenen vuotta säännöllisen epäsäännöllisesti rentouttanut, liikuttanut ja nostanut mieltäni. (Taiteella on samanlaisia vaikutuksia. Myös väreillä ja muodoilla on erilaisia parantavia ominaisuuksia.)
Ihmisellä on erilaisia "rytmikausia", jolloin elimistö kyllä kertoo millaista musiikkia tarvitsee. Joskus jotkut äänet ärsyttävät, toisinaan tarvitsee juuri niitä sointuja.
Musiikkia on parasta kuunnella levossa ja silmät suljettuina. Kuulokkeilla kuunneltuna musiikki menee paremmin perille. Toisin sanoen vasempaan korvaan menevät sinne tarkoitetut taajuudet ja oikeaan vain ne, jotka on sinne tarkoitettu. Näin vaikutuksen sanotaan olevan tehokkainta.
Lääkettä moniin vaivoihin
Musiikin systemaattisella eli "lääkkeenomaisella" kuuntelulla voidaan saada suorastaan ihmeitä aikaan. Kokemuksia on muun muassa kipujen ja päänsäryn laantumisessa, verenpaineen laskussa, hormonitoiminnan tasapainoittumisessa, elämänhalun palautumisessa ja monenlaisten psyykkisesti rasittavien asioiden yli pääsemissä.
Kun musiikkia kuunnellaan keskittyneessä lepotilassa, sen arvioidaan vaikuttavan suoraan biologisiin rytmeihin. Se voi myös vaikuttaa mielen ja esteeettisen tajun kautta, mutta suora fysiologinen vaikutus on olennaisin. Värähtely kulkeutuu elimistön eritasoisiin toimintoihin ja vaikuttaa niihin.
Mielenrauhaa ja hyvää fiilistä saa kuulokkeilla kotikonstein. Hiljentyminen on tärkeätä, vaikka se tehtäisiinkin musiikin kanssa. Musiikki voi olla klassista, luonnon ääniä, veden solinaa, mitä tahansa omaa lenpimusiikkia. Stressitaso laskee välittömästi ja harmonia levittyy kroppaan ja sieluun. Musiikkia voi kuunnella terapeuttisessa mielessä hyvinkin pari kertaa päivässä.
Musiikki sopii myös eläimille, joille se on yhtä rentouttavaa ja parantavaa. Erityisesti huilumusiikin sanotaan soveltuvan lemmikeille. Miksei myös huonekasvitkin pidä kauniista rytmeistä, ainakin omani..
NYT! Suomessa uraauurtava väitös
Musiikkiterapautti Sami Alanne teki vastikään väitöskirjan (27.10.2010 Music Psychotherapy with Refugee Survivors of Torture), jonka mukaan musiikki voi auttaa erityisen julmaa kidutusta, kuten valeteloituksia ja pahoinpitelyjä kokeneita potilaita.
- Musiikki voi pehmeästi puhutella erilaisia kokemuksia ja avata vaikeita muistoja. Musiikki ja ääniaallot, vaikuttaa aivoihin ja elimistöön fyysisesti. Psyykkisesti musiikki voi peilata tunteita ja kokemuksia. Terapiamuodolla on Yhdysvalloissa jo pitkään autettu sekä toisen maailmansodan että Vietnamin veteraaneja, sanoo Alanne YLE Uutiset haastattelussa.
Lisätietoja:
Jyväskylän Yliopisto - Musiikin laitos
Harmoninen laulu
Musiikkiterapiapalvelut
Tunnisteet:
harmonia,
hiljentyminen,
hyvinvointi,
musiikki,
musiikkiterapia,
taidemusiikki,
terveys
maanantai 25. lokakuuta 2010
"Aamulla soitan puuroa"
MoniNaisten talolla Helsingin Sörnäisissä.
Onko suomen kieli tärkeä Suomessa? Maahanmuuttajien kielikoulutusta pidetään merkittävänä avaimena sopeutuessa suomalaiseen yhteiskuntaan. Jollei osaa kommunikoida, syrjäytymisen kierre voi alkaa helpommin. Kielitaito on myös erittäin tarpeellinen edellytys arjessa selvitymiseen ja työllistymiseen.
Poreilevaa iloa ja naurua luokassa
Maanantaiaamuna suomen kielen opetuksen on määrä alkaa yhdeksältä, kuten kaikkina muinakin arkipäivinä. Rutiinit eivät ole selvästikään afrikkalaisten juttu. Luokassa törmää heti aluksi kuuluisaan käsitteeseen "african time", kun somalinaisia tiputtelee paikalle tuon tuosta, vain harva ajallaan. Myönteistä on, ettei asiaan kiinnitetä sen enempää huomiota, tärkeää on, että saapuu edes paikalle.
Halimo, Sahro, Guo, Foosiyan, Soido ja Malyan sekä monet muut maahanmuuttajanaiset opiskelevat suomea intensiivikurssilla. Naiset ovat kotoisin pääosin Somaliasta, mutta paikalla on naisia myös muualta mustasta afrikasta, kuten Kongosta, Etiopiasta ja Nigeriasta. Muutama kiinalainen on paikalla, sekä euroopan vahvistukset Saksasta ja Ranskasta. Naisia on yhteensä 21.
Helppoja eivät ole suomen sanat. Lisäksi kun niistä opetaan jokainen aikamuoto. Naiset eivät silti ole asiasta moksiskaan. Huumori kukkii ja opittuja sanoja lentelee ilmoille. Näitä naisihmisiä ei voi ainakaan syyttää ennakkoluuloisuudesta tai ujoudesta. Tunnelma on vapautunut ja leppoisa.
Naisista äänekkäin, ja eniten suomea puhuva "väkäleuka" viisastelee vähän väliä kielitaidollaan. Syödä verbiä harjoitellessa on mukava kertoa, että automaatti söi kaksi kertaa hänen pankkikorttinsa. Ja verbi "olla ajoissa" ei voi olla niin, koska auto on ajossa. Keittäminen sotkettiin soittamiseen ja laittaminen keittämiseen, vai miten se meni.
Kirjoitustaitokin hieman hakusessa
Jokaisen opetuspäivän alussa opiskelijoiden tulee laittaa nimi, osoite, puhelinnumero ja allekirjoitus osallistujaluetteloon, joka kiertää luokassa täytettävänä. Helpommin sanottu kuin tehty. Nimittäin vain aniharva osaa täyttää kaavakkeen oikein. Nimen kohdalle on laitettu osoitetietoja, maan kohdalla omituisia numerovänkyröitä ja allekirjoitus puuttuu useimmilta.
Vaikka naiset ovat monen ikäisiä, ulkopuolisen on helppo havaita, että kirjoitustaito on todella haasteeellista. Vanhempi muori kopio nimeään pienestä pahvipalasta, nuorempi tyttö kääntelee osanottolomaketta kädessään, eikä oikein osaa päättää, miten päin kaavaketta kuuluisi täyttää.
Vieraaseen yhteiskuntaan integroituminen ei ole selvästikään mutkatonta. On monia asioita, mitä näiden naisten tulisi oppia, ollakseen täysimääräisiä kansalaisia verrattuna kantaväestöön.
Vaatimukset ovat kovat, lisäksi kun naiset ovat nuoresta iästään huolimatta jo ehkä useiden lapsien äitejä. Turvapaikan hakijoilla saattaa olla menneisyydessään erittäin traumaattisia kokemuksia sodasta, kidutuksista ja muista kauheuksista.
Kulttuurien erilaisuus on suorastaan hämmästyttävää, eikä sitä pysty ihan loppuun asti tietämättömyyttään miettimään. Ajattelen, että ymmärrystä ei voi olla koskaan liikaa. Kirjoitus- ja lukutaito ei ole tänä päivänä itsestäänselvyys. Ehkä se olisi hyvä muistaa maahanmuuttajia kohdatessa. Syyt ovat seuraksia jostakin.
Hitaasti, mutta varmasti
Suomen tunnilla keskittyminen alkaa selvästi parin tunnin päästä herpaantua. Vaikuttaa siltä, että ulkomaalaiset naiset paljastavat persoonansa huomattavasti helpommin mitä suomalaiset. Ainakin äänekkäämmin. Kun on nälkä, se voidaan sanoa ääneen, eikä siinä pitäisikään olla mitään ihmeellistä.
Täällä on paljon liikaa kirjoittamista ja oppimista, sanoo afgaaninainen ja pyytää opettajaa hidastamaan tahtia. Teri Kovacs pitää opiskelijan toivomuksesta tauon, ties monennenko. Hänen lempeä ote opettamiseen on silminpistävä. Kun meno muuttuu jossakin vaiheessa äänekkääksi pölinäksi, opettaja seisoo luokan edessä hiljaa ja katselee naisia niin pitkään, että luokka hiljenee ja opetus saa taas jatkua.
"Avarassa oppimisympäristössä oppilaat löytävät helpommin omat kykynsä."
Seuraan tuntia luokan takaosasta. Monenlaisia mietteitä käy mielessä tuon aamupäivän aikana. On hienoa, että näinkin moni nainen on tullut paikalle oppiakseen suomea. He saattavat olla perheidensä tai klaaniensa "moderneja" naisia, koska tietojeni mukaan iso osa islaminuskoisista naisista ei juurikaan poistu kodin ulkopuolelle.
Päivän päätteeksi naiset saavat opettajalta merkinnän osallistumisestaan opiskelukortteihinsa. Sen perusteella heille korvataan osallistumisesta koituvat matkakulut. Opetus on maksutonta ja avointa kaikille maahanmuuttajanaisille. Suomen kielen opetuksen voi aloittaa koska vain ja opiskella sen ajan, kun omaan elämäntilanteeseen sopii.
Lisätietoja suomen kielen kursseista löytyy Monika-Naiset Liitto tai AFAES
Tunnisteet:
Helsinki,
ihmisoikeudet,
kestävä kehitys,
kolmas maailma,
maahanmuuttaja,
monikulttuurisuus,
naisnäkökulma,
oikeudenmukaisuus,
suvaitsevaisuus,
uskonto,
vapaaehtoistyö
perjantai 22. lokakuuta 2010
Routaiset lehtiruodit
Tunnisteet:
luonto,
lähiöluonto,
ympäristö,
ympäristötaide
torstai 21. lokakuuta 2010
Huovuttamassa
Kaikkea pitää kokeilla. Saas nähdä mikä on lopputulos, tuleeko hartiahuivi vai pöytäliina, ehkä seinäryijy? Yritys on ainakin kova..
Tunnisteet:
harmonia,
kestävä kehitys,
käsityö,
yhteisöllisyys
tiistai 12. lokakuuta 2010
Kiinni jäit!
Ihminen on ihmiselle....Narsisti. Kuinka moni kuolee saappaat jalassa työnsä ääreen? Narsistisen pomon takia ei kannata kaivaa ennenaikaista kuoppaa. Kuuntele tunnusmerkit ja vetäydy hyvissä ajoin..
http://www.yle.fi/player/player.jsp?name=El%E4v%E4+arkisto%2F04402_3
Äänessä psykologi Tony Dunderfelt ja psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen.
Aiheesta lisää tuoreita juttuja:
Kiusaamiseen työpaikalla on puututtava heti (20.9.2010 IL)
NYT!! Jarmo Korhonen avautuu joutuneensa työpaikkakiusaamisen uhriksi 03.11.2010 21:11 (IL)
Työpaikka tai koulu: Kiusattu vaihtaa paikkaa useammin kuin kiusaaja 26.10.2010 18:08 (Aamulehti)
Kuulustelukollegio ja karkotuksia - näin pahaksi voi kiusaaminen työpaikalla mennä 20.10.2010 12:05 (Aamulehti)
Ministeriö valittaa hoviin työpaikkakiusaamista koskevassa jutussa 16.10.2010 17:30 (Aamulehti)
Ministeriö tuomittiin korvauksiin työpaikkakiusaamisesta 16.10.2010 14:19 (Aamulehti)
http://www.yle.fi/player/player.jsp?name=El%E4v%E4+arkisto%2F04402_3
Äänessä psykologi Tony Dunderfelt ja psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen.
Aiheesta lisää tuoreita juttuja:
Kiusaamiseen työpaikalla on puututtava heti (20.9.2010 IL)
NYT!! Jarmo Korhonen avautuu joutuneensa työpaikkakiusaamisen uhriksi 03.11.2010 21:11 (IL)
Työpaikka tai koulu: Kiusattu vaihtaa paikkaa useammin kuin kiusaaja 26.10.2010 18:08 (Aamulehti)
Kuulustelukollegio ja karkotuksia - näin pahaksi voi kiusaaminen työpaikalla mennä 20.10.2010 12:05 (Aamulehti)
Ministeriö valittaa hoviin työpaikkakiusaamista koskevassa jutussa 16.10.2010 17:30 (Aamulehti)
Ministeriö tuomittiin korvauksiin työpaikkakiusaamisesta 16.10.2010 14:19 (Aamulehti)
Tunnisteet:
ihmisoikeudet,
kannanotto,
narsisti,
suvaitsevaisuus,
terveys,
työnteko,
työpaikkakiusaaminen,
yhteisöllisyys
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)